Zoznam alergénov
- Obilniny obsahujúce lepok (t.j. pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut alebo ich hybridné odrody) a výrobky z nich okrem:
- pšeničných glukózových sirupov vrátane dextrózy
- pšeničných maltodextrínov
- jačmenného glukózového sirupu
- obilnín používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
- Kôrovce a výrobky z nich.
- Vajcia a výrobky z nich.
- Ryby a výrobky z nich okrem:
- rybacej želatíny používanej ako nosič vitamínov a karotenoidových prípravkov
- rybacej želatíny alebo rybacieho gleja používaných na čírenie piva a vína.
- Arašídy a výrobky z nich.
- Sójové zrná a výrobky z nich okrem:
- úplne rafinovaného sójového oleja a tuku(1)
- prírodných zmesných tokoferolov(E 306), prírodného D-alfa-tokoferolu, prírodného D-alfatokoferolacetátu, D-alfatokoferolsukcinátu sójového pôvodu,
- fytosterolov a esterov fytosterolov získaných z rastlinných olejv sójového pôvodu
- fytostanolesteru získaného zo sterolov rastlinného oleja sójového pôvodu.
- Mlieko výrobky z neho (vrátane laktózy) okrem:
- srvátky používanej na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu.
- laktitolu.
- Orechy (t.j. mandle (Amygdalus communis L.), lieskové orechy (Corylus avellana), vlašské orechy (Juglans regia), kešu (Anacardium occidentale), pekanové orechy (Carya illinoiesis (Wangenh).K. Koch), para orechy (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), makadamové orechy a queenslandské orechy (Macadamia ternifolia) a výrobky z nich) okrem:
- orechov používaných na výrobu destilátov alebo etylalkoholu poľnohospodárskeho pôvodu určeného na liehoviny a iné alkoholické nápoje.
- Zeler a výrobky z neho.
- Horčica a výrobky z nej.
- Sezamové semená a výrobky z nich.
- Kysličník siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10 mg/kg alebo 10mg/liter vyjadrené ako SO2.